Filmladan/filmfestival

2017 års fantastiska fruntimmer på filmfestival

FilmLadan

Filmupplevelser utöver det vanliga

Fantastiska fruntimmer på FilmFestival är ett samarrangemang mellan Film i Sörmland och Åsa Ingårda/Kulturladan där Film i Sörmland står för programsättning och visningsteknik.

Biljetter till årets filmfestival kan förbokas på: info@ingardasasa.se
OBS! Förbokade biljetter ska hämtas senast 45 minuter innan filmstart
(Barnfilmerna 18 juni går ej att förboka)

Prisinformation:
Filmbiljett barn (måndag 18 juli): 50 kr/film
Filmbiljett vuxen: 100 kr/film
Alla besökare löser ett filmpass för 10 kr som gäller under hela festivalen och som även innebär medlemskap i FilmLadans vänner.

Förtäring finns att köpa i anslutning till visningarna.

Program 18-20 juli 2017

Tisdag 18 juli – Barnfilm

Kl 16.30 – Siv sover vilse (Catti Edfeldt, Lena Hanno), Sverige 2016, 1 timme 19 minuter. Rekommenderad ålder: Från 5 år (svenskt tal)

Den väldigt fantasifulla Siv, 7 år, ska för första gången sova över hos sin nya kompis Cerisia. I ett hem som skiljer sig från hennes eget, tycker Siv att det mesta känns väldigt mysko. Men med hjälp av två pratsamma och bråkiga grävlingskompisar som dyker upp mitt i natten, är hon med om fantastiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda och att hitta sig själv.

siv sover vilse

 

 

 

 

Kl 18.30 – När Marnie var där (Hiromasa Yonebayashi), Japan 2014, 1 timme 43 minuter. Rekommenderad ålder: Från 11 år (textad på svenska)

Den som väntar sig en galen och myllrande magi à la ”Min granne Totoro” eller ”Spirited away”, riskerar att bli besviken. Den just nu sista planerade långfilmen från Studio Ghibli, som befinner sig i ett kreativt generationsskifte, är stämd i en annan ton. Den Oscarsnominerade filmen är drömsk, spöklik, och påminner mig starkt både till handling och atmosfär om Maria Gripes svenska klassiker ”Agnes Cecilia”.
”När Marnie var där” bygger visserligen på boken med samma namn, från 1967. Men här liksom där, är det en föräldralös flickas uppväxt som står i fokus.
Anna är 12, när hon en sommar skickas ut på landet för att tillfriskna från sin astma. Snart fattar hon intresse för en tjusig villa som bara kan nås till fots vid lågvatten. Den verkar övergiven, tills den dag hon stöter på den jämnåriga Marnie.
Djup och kärleksfull vänskap uppstår. Men vem Marnie egentligen är förblir länge ett mysterium. Ibland framstår hon som en fantasikompis, ibland ett farligt vackert spöke.
Det är en stillsamt suddig känsla av ovisshet som tilltalar mig, och den utgör även en fin kontrast mot det sinnligare landskapet. Sällan har tecknade bilder känts så påtagligt närvarande att man nästan kan känna doften av fuktigt hav och varm vind.
Maria Brander Expressen  – 4 getingar

Onsdag 19 juli

Kl 18.30 – Pojkarna (Alexandra-Therese Keining), Sverige 2016, 1 timme 46 minuter.

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman.

”Om du är blind för det som är annorlunda så är den här berättelsen inte för dig. Men om dina ögon är öppna så ska du se” (Ur romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer)

Kl 21.00 – Två dagar, en natt (Jean-Pierre & Luc Dardenne), Belgien 2014, 1 timme 35 minuter.

När Sandra kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning för depression får hon veta att hon inte längre behövs. Kollegorna har fått välja om de vill ha en bonus eller låta henne komma tillbaka. Sandra lyckas förmå ledningen att genomföra en omröstning. Nu har hon två dagar och en natt på sig att övertyga sina arbetskamrater att offra sina bonusar så att hon kan få behålla sitt jobb.

Skrivet om filmen

Torsdag 20 juli

Kl 18.30 – Taikon (Lawen Mohtadi, Gellert Tamas), Sverige 2015, 1 timme 30 minuter

Katarina Taikons liv och kamp skildrad i ny film

  • Genom unikt arkivmaterial och möten med familj och vänner tecknar filmen Taikon ett porträtt av en av våra mest älskade barnboksförfattare, men också av en karismatisk människorättskämpe och det Sverige som hon slogs mot, med och för.
  • Taikon, regisserad av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi, är baserad på Mohtadis prisbelönta biografi om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri, och har premiär den 2 oktober 2015. Filmen produceras i samarbete med Sveriges Television och distribueras av TriArt Film.

Kl 21.00 – Upphovsmannen var en kvinna (Wanda Bendjelloul), Sverige 2017, 58 minuter.

Alma Haag började på Dagens Nyheter 1907, som en av Sveriges första pressfotografer. Trots det finns hon bara med som en fotnot i fotohistorien, ett öde hon delar med många andra yrkeskvinnor under 1900-talet. Lyckligtvis har hon lämnat efter sig en resväska full med bilder och berättelser. Med den skrivs ett nytt kapitel i den fascinerande historien om hur kvinnor i över hundra år dragits till fotografyrket och kämpat för att bli erkända på samma villkor som männen. Medverkar gör även fotograferna Ellen Dahlberg, Ragnhild Haarstad och Ulla Lemberg. En film av: Wanda Bendjelloul, Arianna Bommarco Catomeris och Katarina Hellberg.
Liten fin anekdot:
Ellen Dahlbergs man, Nils Dahlberg, är uppväxt på gården Torsberga, granngård till Inneberga. Brorsbarnet Eva Dahlberg, uppväxt i Runtuna, finns med i filmen då hon i sällskap med sin faster Ellen besöker en utställning.

Film Ladan 2017 Poster A4

 

 

 

 

 

 

 

FilmLadan

Dela detta: